sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Vierailu Hiilolan museoon


Kävimme kaikki 5.-6. luokkien oppilaat vierailulla Naantalin Hiilolan museossa torstaina 11.12. Museossa oli joulunäyttely. Hiilola on Naantalin kaupungin omistama museorakennus, jonka vanhin osa on peräisin 1600-luvulta. Museo siitä tuli jo vuonna 1927. 

Museossa oli kivaa. Siellä kerrottiin vanhan ajan uudenvuoden viettotavoista ja joulusta. Esillä oli käsintehtyjä, yksinkertaisia joulukoristeita ja joulukuusi. Museossa kerrottiin entisajan jouluperinteistä, muun muassa joulukoristeiden tekemisestä ja ruoan valmistamisesta.

Tutustuimme museossa myös uudenvuoden kortteihin, joita ei enää nykyisin oikeastaan lähetetä. Tänä päivänä on tapana, että joulukortteihin kirjoitetaan myös uudenvuoden toivotus. Vanhan ajan uudenvuoden kortteihin oli kuvattu esimerkiksi nelilehtinen apila, tiimalasi, ikivihreä puu tai porsas. Ne ovat kaikki onnea tuottavia asioita.

Museossa kerrottiin myös uudenvuoden ennustuksista. Kuppien alla olevista esineistä voitiin ennustaa tulevaa vuotta.

Piparkakkuja on paistettu Naantalissa jo 1700-luvulla. Tässä museossa oleva ohje:

NAANTALIN PIPARKAKUT

5 dl tummaa siirappia
3 dl vettä
200g voita
800g hienoja vehnäjauhoa
2 munaa
1 tl soodaa
1 tl hirvensarvensuolaa/leivinjauhetta
2 tl jauhettua maustepippuria
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
8 tl jauhettua pomeranssinkuorta, hiven muskottipähkinää

Siirappi, vesi ja voi kiehautetaan ja kaadetaan kulhoon, johon sooda ja hirvensarvensuola tai leivinjauhe lisätään, kun seos on täysin jäähtynyt. Sen jälkeen lisätään vatkatut munat ja viimeisenä jauhot, joihin mausteet on sekoitettu.

Taikinan annetaan seistä kylmässä vähintään seuraavaan päivään, jolloin se leivotaan. Siitä kaulitaan noin puolen sentin paksuinen levy, josta otetaan muotilla piparkakkuja. Piparkakut paistetaan 180-200-asteisessa uunissa noin 20 min. Mitä kylmempänä taikinan pitää, sitä helpompaa leipominen on.

Tekstit ja ohjeen kirjoittivat 6. luokkalaiset Maria, Justina ja Noora. Kuvia ottivat 6. luokan pojat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti